Tiimiakatemian lyhyt historia

Virallisesti Tiimiakatemia on Jyväskylän ammattikorkeakoulun  liiketalouden koulutusalan yksi koulutusohjelma viralliselta nimeltään Yritystoiminnan kehittämisen – koulutusohjelma. Mutta olemme me muutakin: innokkaitten ja innovatiivisten nuorten yrittäjäyhteisö, jonka yksi tärkein arvo on jatkuvat kokeilut ja uuden synnyttäminen.

Tiimiakatemia syntyi mielestäni  ”tyhjään tilaan”. Tuo tyhjä tila oli luokkahuone, josta poistettiin pulpetit ja kannettiin tilalle kirpputoreilta ja vinteiltä vanhoja sohvia sekä tuoleja. Tyhjä tila täyttyi toiminnasta, toiminta toi mukanaan uudenlaisia rakenteita, evoluution tai paremminkin revoluution kautta syntyi uusi tapa toimia ja oppia. Oppimisen arkkitehtuuri rakentui pala palalta uudeksi ennalta arvaamattomaksi.

Enää ei voinut puhua koulusta vaan paikasta oppia. Toiminnan kautta syntyi myös vallitseva kulttuuri ja johtavat ajatukset, arvot ja ohjurit ymmärryksen ja tekemisen tueksi.  Koko yhteisön rakentamisessa olivat ja ovat mukana oppijat, tiimiläiset. Kaikki rakentuu heidän varaansa. He ovat tässä työssä keskiössä. Kaikilla on yhteinen käsitys oppijasta ja oppimisesta ainakin sen jälkeen, kun aikaisemmat mielen mallit on pystytty hylkäämään.

Moni on kuullut Tiimiakatemiasta ja tavannut Tiimiakatemian opiskelijoita ja valmentajia, joku on myös vieraillut Piippukadulla ja tutustunut yhteisömme toimintaan. Harva kuitenkaan oikeasti tietää mitä ja miten siellä opiskellaan, tai mitä lause ”synnytämme rohkeasti tiimiyrittäjiä” käytännössä tarkoittaa? Kysymyksiä on paljon ja ajattelin tarjota osaan niistä tässä kirjassa vastauksia.

pyramidi

Tein tänään Tiimiakatemiasta piirroksen, joka muistuttaa pyramidia.

Se koostuu useista pienistä kolmioista, jotka ovat rinnakkain ja päällekkäin. Jotta rakennelma pysyisi koossa, osa kolmioista on nurinpäin. Ne sitovat oikeinpäin olevat kolmiot yhteen. Pohjan muodostavat kolme kolmiota, jotka kuvaavat Tiimiakatemiaa, tiimiläistä ja tiimiä. Tiimiläinen on tässä rakennelmassa keskellä, koska toiminta lähtee liikkeelle yritteliäästä, rohkeasta ja innostuneesta pikku pingviinistä. Pingviiniksi kutsutaan meillä ensimmäisen vuoden opiskelijaa. Hänet sitoo tiimiin tiimisopimus, josta selviää yhdessä sovitut pelisäännöt, tavoitteet ja päämäärät. Olen ymmärtänyt, että ilman tällaista sopimusta, johon kaikki tiimiläiset ovat sitoutuneet, ei voi syntyä toimivaa tiimiä.

Opiskelijan elämää Tiimiakatemialla ohjaavat omat johtavat ajatuksemme.

Ne kertovat, mitä tarkoitusta varten Tiimiakatemia on olemassa ja mitkä ovat yhteiset arvot, visio ja päämäärä. Johtavien ajatusten mukaan toimivat tiimiläiset synnyttävät vuorovaikutuksessa sidosryhmiemme kanssa elävän ja innostavan brändin. Tiimi, tiimiläinen ja tiimisopimus luovat perustan yritystoiminnalle, mutta aito tuloksellinen liiketoiminta syntyy yhdessä asiakkaiden kanssa. Sitoutuminen tiimiin ja Tiimiakatemiaan, reipas työnteko ja oppiminen yhdessä asiakkaan kanssa sekä arvostava keskinäinen vuorovaikutus voivat parhaimmillaan synnyttää oppimisen flow-tilan. Silloin yritystoiminta on tuloksellista, verkostot toimivat ja oppiminen on tehokasta. Syntyy aito perusta tiimiyrittäjyyden kehittymiselle.

Pelkistetty pyramidimalli jäsentää Tiimiakatemian toimintaa.

Olen langennut yksinkertaistamisen tien lumoihin ja esitän vain pieniä, mutta herkullisia välähdyksiä keinoistamme avata väylää uudelle tavalle oppia yrittäjyyttä. Mukana on paljon dialogia, koska Tiimiakatemia syntyy ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta. Laadukkaat puitteet vanhassa vaneritehtaassa mahdollistavat toiminnan, mutta vuosien työllä syntynyt toimintakulttuuri on varsinainen oppimisen innovaatio, jonka arvoa ei voi vähätellä. Joku lukijoista voi miettiä, onko järkevää kirjoittaa tästä aiheesta fiktiivisesti, osaksi lainaten todellisuutta, osaksi tukeutuen kertomuksellisuuteen ja hylätä usko vakaan teoreettisen viitekehyksen välttämättömyydestä. Kirjassa esitettävät, välillä hyvin värikkäätkin tarinat avaavat kuitenkin omalla tavallaan tärkeimmät teoriat ja ”filosofiat”, joiden varaan koko toiminta rakentuu. Tyyli syntyi heti ensimmäisillä kirjoitusliuskoilla, minkä jälkeen en halunnut vaihtaa sitä toiseen. Kertomukset ja dialogi ovat mielestäni paras tapa kuvata arkipäiväämme ja kulttuuriamme.

Toivotan teidät kaikki siis tervetulleiksi tutkimusmatkalle Tiimiakatemiaan!

 

Paluu etusivulle TÄÄLTÄ!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s